Saturday 11 February 2017

Montessori Egitimi- Mandallar Hayat Kurtarır

Malzememz evdeki mandallar, hemde yumurcakların en çok sevdiği şeyler :D
Okadar çok etkinlik yapılır ki bunlardan, saymakla bitmez bence. İşte benim aklıma gelenler. Amaca grupladım.

  • Alma-koyma-aktarma (1-1,5 yaş)
    1. İlk adım sepetten alma
    2. Yerden sepete toplama
    3. Sepetten başka bir kaba aktarma
  • Gruplama- Eşleme (2 yaş - renk ve şekilleri bilmeksizin)
    1. iki yada daha fazla renk ile grup oluşturma, sonra bir mandal verip hangi gruba gireceğini sorma. Dorğu durumdaki ses efekti ile yanlış duurmdaki ses efekti farklı olacak ve doğru -yanlış bu ses efektı ile verilecek. 
    2. aynı şekilde farklı şekillerde mandallımız var ise 2 yada daha fazla grup oluşturup, yeni mandalın hangi şekil grubuna dahil olacağını bulma
    3. evde daha fazla çocuk var ise her biri için bir renk/yada şekil belirtilir. Mesala biri mavileri biri kırmızıları toplacayak (renkler bilinmediğinden eline kendi renginden bir örnek verilir). Tüm mandallar ortaya atılır, herkesin kendi rengini yada şekil gurubunu toplaması istenir. Bu oyun özellikle paylaşma kavgası olan ortamlarda benim en büyük kurtarıcım. Böylece oyun ile mandalları paylaştırmış oluyorum.
  • Renk- Sayı- Gruplama
    1. Gruplama eşleme kısmındaki tüm oyunlar renk öğrenmede kullanılabilir. Bu durumda renkleri söylemesi beklenir. 
    2. Herbir renk önce söylenir ve gruplaştırılır. Daha sonra sıra ile bir mandal çekilir, rengini doğru söylerse kendi grubuna koyması istenir. Yanlış ise sepete tekrar atılabilir, yada kenara alınır. Oyun sonunda doğru bilinen mandallar sayılır. Böylece hem renk hem sayı kavramı öğretilir. İlk başta her bir renk grubunda 3 mandal sonra 5 mandal sonra 10 mandal olacak şekilde oyun çocuğun gelişimi ile birlikte geliştirilebilir.

No comments: