Sunday 12 February 2017

Montessori Duyu Eğitimi-Kendin Yap- AY KUMU

Montessori eğitiminde duygu eğitimi önemli yer tutuyor.  Önce duyular sonra zeka geliyor. Burada güzel bir yazı var ilginizi çekiyorsa: https://duyuegitimi.wordpress.com/2015/05/26/montessori-metodunda-duyu-egitimi/

Biz duyu eğitimi için yaptığımız etkinliğimizi anlatılım siz misafirlerimize.

Büyük kız hamur, kum benzeri malzemelerle oynayı çok seviyor. Bir ara baya bir slime araştırması yaptık boraks olmadan. Bir tane denedik hatta biraz oynadı. Sonra hazır slime istedi aldık ama o pek eğlenceli gelmedi ona.

Çünkü kendi yapmak istiyor, dokunmak, koklamak deneyimlemek istiyor.

İnternette dolaşırken şu yazıya denk geldim ve ay kumu fikri güzel geldi bana. Bu aralar kinatic sand'ler de piyasada varken ev yapımı bir kum güzel olur diye düşündüm.

Tarifi aynen uygulayarak yaptık kumumuzu, çok eğlendi kızlar. Büyük tabi daha duyularının bilincinde ne yaptığını beilerek oynadı ama küçük saçtı savurdu :D Ama eminim onun ilk defa deneyimlediği duyular daha fazla idi. Büyüğün unla yağla çok uğraşmışlığı var, poğaça kurabiye hamurlarını ben hiç yoğurmuyorum bile. Ancak bunun içindeki irmik te onun için ilk deneyim oldu. O maddeyi tam bilmiyordu bile.

Oyun esnasında kızım oyun hamurlarını artık beğenmediğini bu kumla oynamanın daha kolay ve eğlenceli olduğunu söyledi. Hatta kendisi yaptığı için çok daha eğlenceli ve üretici olduğunu söyledi :)

Etkinlik için önerilerimiz (kızımın ve benim) şunlar:

  1.  Bence irmik miktarı 3'e 1'den 2 ye 2 olmalı. irmik artarsa kum havası daha fazla olacaktır. Ayrıca hafif pütürlü bir yüzey daha iyi olur kanımca.
  2. Yarım bardak yağ yetmedi bize, tam kalıplı şekiller yapamadık. Örneğin arkadaşın videosundaki dikdörtgen şekli kesme ve kalıp kalıp ayırma olmadı bizde. Kumumuzu buz dolabına koyduk bir poşetin içine koyup. Bir sonraki oynaşımızda biraz daha irmik ve yağ eklemeyi düşünüyorum.
  3. Kızım farklı renklerde yapmak istiyor, ona da bakacağım gıda boyası koysak nasıl bir etki yapar?
  4. Ayrıca sim katmak istiyor bizim kız, bunu da deneyebiliriz.
  5. Bizimki gibi daha küçük bir kardeş varsa(1,5 yaş) yenebilir şeyler koymak lazım. Her ne kadar yenmez o falan desekte bir kaç kez ağızna götürdü. Oda deneyimlemek istiyor, oda haklı :D. Neden sadece dokunayım birde tadına bakayım diyor. Ki aynı deneyimi büyük kızımda yoğurma aşamasında yapmak istedi. Tadına baktı hamurun. Ancak şeker olmadığı için tatsız olduğunu gördü. 
  6. Oyun alanına mutlaka büyükçe bir sofra serin, hatta plastik bir sofra çok daha iyi olur. Dökülen kumlar bizim sofrayı yağ etti resmen. Hem dökülenlerin toplanması plastik bir sofradan daha kolay olur.
  7. Küçük çocuk oynacaksa üst baş batacak haberiniz olsun. Özellikle kış ayları için yünlü bir kıyafet olmasın üstünde. Un ve yağ iyice bulaştı yünlü kıyafete.
  8. Kumu geniş bir tepsiye dökün, aynı kum havuzu havasında oynanıyor, güzel oluyor.
şimdilk bunlar.

İşte bir kaç resmimiz:










No comments: