4 Aylık Bebek Beslenme Planı
Öğünler
|
Anne Sütü
|
Mama
|
1
|
Anne
Sütü
|
Formül
mama
|
2
|
Anne
Sütü
|
Formül
mama
|
3
|
1 çay
bardağı yoğurt
Meyve
püresi
|
1 çay bardağı yoğurt
Meyve püresi
|
4
|
1 küçük
kase
sebze çorbası |
1 küçük
kase
sebze çorbası |
5
|
Anne
Sütü
|
Formül
mama
|
6
|
Anne
Sütü
|
Formül
mama
|
Bu
ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyva püresi ve sebze
çorbasıdır.
Bu
ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.
Yoğurt
hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay
kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir.
Meyva Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali,
portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır.
Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir. Meyveler taze
olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez.
Mama Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 cc’ye 1 ölçek olacak
şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalanır.
Sebze Çorbasının Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik
sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır.
Pişmeye yakın doğranır
1 yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna)
eklenir
Tencere kapalı olarak pişirilir
Süzgeçten geçirilir, haşlama suyu dökülmez
1 tatlı
kaşığı yağ ilave edilir.
5 Aylık Bebek Beslenme Planı
Öğünler
|
Anne Sütü
|
Mama
|
1
|
Kahvaltı
|
Kahvaltı
|
2
|
Anne Sütü
|
Formül mama
|
3
|
1 küçük kase Sebze çorbası
|
1 küçük kase Sebze çorbası
|
4
|
1 çay bardağı yoğurt
Meyve Püresi
|
1 çay bardağı yoğurt
Meyve Püresi
|
5
|
Anne Sütü
|
Formül mama
|
6
|
Anne Sütü
|
Formül mama
|
Bu ayda 4. ay beslenme planınıza ilave olarak
başlıyacağınız ek besinler kırmızı et, tavuk ve kahvaltıdır.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez
besleyiniz.
Kahvaltı Hazırlanması : 1 adet meyva püre, 1 yumurta
sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı
kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Yoğurt hazırlanışı: 1 çay bardağı
kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip,
kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir.
Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı:
Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp
soyularak rendelenip suyu çıkarılır. Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin
süzülmemesi ile elde edilir. Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra
bekletilmez.
Sebze Çorbasının Hazırlanışı: 1 su
bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç
yıkanır.
Pişmeye yakın
doğranır.
1 Bir köfte kadar
haşlanmış kıyma veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte,
makarna) eklenir.
Tencere kapalı olarak
pişirilir.
Süzgeçten geçirilir,
haşlama suyu dökülmez.
1 tatlı kaşığı yağ
ilave edilir.
Mama Hazırlanışı:
Önerilen mamayı 30 cc’ye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave
ederek çalkalayınız.
6 Aylık Bebek Beslenme Planı
Öğünler
|
Anne Sütü
|
Mama
|
1
|
Kahvaltı
|
Kahvaltı
|
2
|
1 Su Bardağı Yoğurt
Meyve
Püresi
|
1 Su Bardağı Yoğurt
Meyve Püresi
|
3
|
Kıymalı sebze çorba
veya sebze yemekleri
veya kurubaklagil püre ilave
edilmiş
tahıl çorbaları
|
Kıymalı sebze çorba veya
sebze yemekleri veya
kurubaklagil püre ilave edilmiş
tahıl çorbaları
|
4
|
Anne
Sütü
|
Formül mama
|
5
|
Anne Sütü
|
Formül mama
|
Bu ayda 5. ay beslenme planınıza kurubaklagil, çorba ve
püreleri ve tahıl çorbaları ilave ediniz.
Bu ayda 5 saat aralıklarla yaklaşık 5. öğün besleyiniz.
Kahvaltı Hazırlanması : Meyva
püresi, 1 yumurta sarısı, 1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay
kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya
çökelek beraber ezilir.
Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı
kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip,
kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir.
Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine
göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak
rendelenip suyu çıkarılır. Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile
elde edilir. Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez.
Sebze Yemeği Hazırlanışı : 1 su
bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç
yıkanır.
Pişmeye yakın doğranır
1 Bir köfte kadar haşlanmış kıyma
veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir
Tencere kapalı olarak pişirilir.
Haşlama suyu dökülmez.
1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
Kurubaklagil Püre Hazırlanışı
(mercimek, kurufasulye, nohut, barbunya):
1 çay bardağı kurubaklagil bir gün
önceden ıslatılır.
Islatma suyu dökülür.
Kabukları çatalla ezilerek soyulur,
2 su bardağı ile haşlanır ve ezilir.
Mama
Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 cc’ye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp
ılıtılmış suya ilave ederek çalkalayınız.
Öğünler
|
Anne Sütü
|
Mama
|
1
|
Kahvaltı
|
Kahvaltı
|
2
|
Kıymalı sebze yemekleri
Yoğurt
|
Kıymalı sebze yemekleri
Yoğurt
|
3
|
Kıyma veya kurubaklagil
ilave edilmiş çorbalar
Meyve püresi
|
Kıyma veya kurubaklagil
ilave edilmiş çorbalar
Meyve püresi
|
4
|
Anne Sütü
|
Formül mama
|
Bu ayda 6 saat aralıklarla yaklaşık 4 öğün besleyiniz.
Kahvaltı Hazırlanması : 1 adet meyva püre, 1 yumurta
sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı
kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek
sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri
örtülerek 3-4 saat bekletilir.
Meyve Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali,
portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır.
Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir. Meyveler taze
olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez.
Sebze Yemeği Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik sebze,
yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır.
Pişmeye yakın doğranır
1 Bir köfte kadar haşlanmış kıyma
veya tavuk eti, yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir
Tencere kapalı olarak pişirilir
Haşlama suyu dökülmez
1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
Kurubaklagil Püre Hazırlanışı (mercimek, kurufasulye,
nohut, barbunya):
1 çay bardağı kurubaklagil bir gün
önceden ıslatılır.
Islatma suyu dökülür.
Kabukları çatalla ezilerek soyulur,
2 su bardağı ile haşlanır ve ezilir.
Mama
Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 cc’ye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp
ılıtılmış suya ilave ederek çalkalayınız.
Bu aydan sonra çocuklarınızı yetişkin yemekleri ile
besleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslendiğinin en önemli
kanıtı normal büyümesidir.
Bebeğinizin ve gelişmesinin takibi için doğumdan sonra ilk
yıl her ay, iki yaşına kadar 3 ayda bir kez sağlık kuruluşuna götürün
5 yaşına kadar çocuğunuzun vücut ağırlığını,boyunu ve 3
yaşına kadar baş çevresini ölçtürün.Bu değerleri büyüme izleme grafiğine
işaretleyin ve çocuğunuzun büyüme gelişmesini izleyin.
9. aydan sonra çocuklarınıza verebileceğiniz bir kaç yemek
tarifi:
Etli sebze yemekleri: Mevsimli sebzeler yıkanıp doğrandıktan sonra 1 yemek kaşığı
pirinç, mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, az su ile pişirilir.
Sebzenin türüne göre dolma ve kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.
Izgara köfte: Çok az ekmek içi ıslatılır, maydanoz, kıyma ile yoğrulur.
Isıtılmış fırında ızgara köfte olarak veya ekmek yerine pirinç bulgurla
pişirilerek sulu köfte olarak yedirilebilir.
Sütlü çorba: 1 çay bardağı süt, 1 yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay
bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
ilave edilir.
Mercimek çorbası: 2 yemek kaşığı mercimek, 1 küçük boy havuç, patates, soğan,
1 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 çay bardağı su ile pişirilir.
Yoğurtlu sebze çorbası: 1 kepçe yoğurt az su ile sulandırılır, evde bulunan
herhangi bir sebze doğranır, 1 yemek kaşığı buğday unu ve zeytinyağı eklenerek
pişirilir.
Muhallebi: 1 çay
bardağı süt, 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir. Yavaş ateşte
karıştırılarak pişirilir. İndikten sonra 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir.
No comments:
Post a Comment