Sunday, 31 August 2014

Meraklı Minik- Eylül 2014


Giysi ve dikiş konusun işlendiği bu sayıyı, eğer bir kızınız varsa ve hala almadıysanız mutlaka alın derim.

Beğendiklerimiz:

  • Dikiş dikme kartları: Çevresi deliklerle çevrili kalın kartondan 4 parça kıyafetten oluşuyor. Etek, şort, 2 de tişört . Bu kartlar sayeseinde kızım ilk defa dikiş dikti. Biraz sıkıldı çünkü alttan mı üstten mi geçireceğini tam bilemedi bazen ve ipin dolandığı oldu. Birde ipi çekmeye çalışırken iğneden çıkması da cabası. Ama  yinede çok hoşuna gitti. 3 kartı bitirdi diğeri yarım kaldı. İğne yerine önerilen toka ise işini fazlasıyla gördü :)
  • Giysi giydirme: 2 boyutlu ayakta durabilen bir kız bir erkek çocuk maketi ve bunlara uygun çeşitli kıyafetler. Çok küçükken hatırlıyorum, komşumuzun kızında vardı bir sefer bizede vermişti. Çok severek oynamıştık.
  • Çamaşır makinesi maketi: deterjen gözü bile düşünülmüş bir makina, 2 deterjan kutusu, bir sepet ve çeşit çeşit çamaşır. Hem beyaz hem renkli çamaşırlar. Kuzum buna bayıldı, ertesi gün hemen okula götürmek istedi. Ancak orda biraz yıpranmış galiba, bir tadilat yapmamız gerekecek.
  • Dikiş malzemeleri eşleştirme kartları: bununlada hafıza oyunu oynadık. Hepsini terse çevirdik. Her kişi her seferinde 2 kart açma hakkına sahip. Eğer açılan iki kart aynı ise kartları alır ve açmaya devam eder. Değilse sıra diğer kişiye geçer. Oyunun püf noktası kartlar açılıp kapandıkça yerleri hafızada tutabilmek ve eş kartları açabilmektir. 
  • Çamaşırlar nasıl yıkanır minik kitabı: çizgilerden kesip katlayınca küçük bir kitapçık çıktı ortaya. Kitabın kahramanlarının baba ve oğul olması çok güzel olmuş bence. Bu iş sadece kadınlara ait olmamalı (tuttu yine feministiğim :)). Kitap sırayla çamaşır yıkamının adımlarını anlatıyor. Yıkama derken tabiki çamaşır makinasına atma adımları canım, kim kalmış elde yıkayan :D. Bizim kuzu için pek ilgi çekici ve eğitici olmadı. Çünkü o zaten uzun zamandır benimle çamaşırları ayırıyor ve hangi çamaşır deterjanını kullanması gerktiğini biliyor. Beyazlara ayrı renklilere ayrı. 
resimleri yayınlamak istiyorum da ah benim tembelliğim. cepten buraya aktarmaya üşeniyorum. Off zaten bilgisayar başına geçmeye de vakit yokki :(

Kelebek- Anna Milbourne, Cathy Shimmen

Kelebek - Anna Milbourne, Cathy Shimmen
Eser Adı: Kelebek
Yazar :Anna Milbourne, Cathy Shimmen
Tür : Okul Öncesi
Yayınevi: Tubitak
 Sayfa :
 Ek özellik: 3+

 Açıklama : 
Tırtıllarla kelebekler arasında bir ilişki olabilir mi dersiniz? Bu soruyu cevaplamanıza bu güzel resimli kitapta tanışacağınız çizgili küçük tırtıl yardım edecek (Tanıtım Yazısından)
Yorum :
Bir tırtılın kelebeğe dönüşünü çok güzel özetleyen, kaliteli resimler olan çok hoş bir kitap.

Meraklı Minik Ağustos Sayısı

Dergiyi ilk kez bu ay aldık. Ana konusu hayvanlar aleminde anneler ve yavruları. Bu çerçevede farklı bölümler ve etkinlikler konulmuş.

Bizim en çok hoşumuza giden ve kızımın oynamayı çok sevdiği kısım çiftlikte yeni doğan hayvanlar oyunu.

Oyun şöyle: Bir çiflikte yeni doğmuş at, ine,ördek, tavuk ve koyunlar var. Tüm hayvanlar büyük bir kağıdın belli yerlerine yerleştirilmiş. Aralarında geçeiş yapılacak bloklar konmuş. Kartondan 4 oyuncu piyon ve bir zar var. Her oyuncu başlangıç noktasında duruyor. Zarda 1-2-3 sayıları var. Gelen sayı kadar blokta ilerliyorsunuz. Herbir hayvanın yerine gelince bir yavru kartını alıyorsunuz. tüm yavru kartları en önce toplayan oyunu kazanıyor.

bu oyunla kızım:
  1. ilk defa zar ile bir oyun oynadı
  2. gelen sayı kadar hareket etmeyi öğrendi
  3. her zaman kazanamayacağını pekiştirmiş oldu
  4. bir oyunda 2. ve 3.lerinde olabileceğini görmüş oldu. 

hepinize iyi eğlenceler..

Saturday, 30 August 2014

Çocuk Dergisi Seçimi

Bizim kuzu için ara ara çocuk dergisi alıp aktivitelerini yapıyorduk. Ancak bunun sürekli olması gerektiğini, çocuğun dergi alma, okuma alışkanlığı kazanması gerektiğini düşünüyordum. Bir taraftanda sabit bir dergi mi olsun diye düşünüyordum.

Tabi bir sürü çocuk dergisi var, seçim yapmak zor oluyor.

TRT Çocuk da izlediği çigi filmler dolayısı ile Pepee yada TRT çocuk dergileri olabilir diye düşünüyordum. Birde daha bilimsel içerikli olan TÜBİTAK'in Meraklı Minik dergisi var.

Meraklı Minik'i  inceleyince bunu daha çok beğendim ve 1 yıılık abone oldum.  Dergide hoşuma giden yerleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Diğer taraftan  Pepee anne bölümünde de çok güzel şeyler oluyor. Belki ilerde iki dergi birden alınabilir.




Wednesday, 27 August 2014

Kidzania İstanbul

Hafta sonu bizim kuzuyu Ak-asya AVM'deki Kidzania'ya götürdük.

 Her ne kadar 4-14 için deselerde 2-3 için de bilet olduğunu görünce onlar içinde birşeyler vardır diye düşündüm ve biz kıza 3 yaş bileti aldık. bizimki 3,5 yaşında. Hemde 3 yaş 30 tl, 4 yaş üstü 50 tl idi, neden daha fazla verelim dedim. Ancak yukarı çıkınca gödük ki kidzania aslında 4 yaş üstü için tasarlanmış. Sanırım küçük çocuklu aileler büyüğü tecrübe edinirken küçüğü sıkılmasın diye yapılmış. Ancak bu durumun sitede açıkça belirtilmesi gerekiyor bence. Mesala aktivitelerin tanıldığı sayfada o aktivitenin kaç yaş üstü olduğu da yazılabilir. Zira bazı aktiviteler için yaş ve boy sınırı da aranıyor.

Bu rada anne-babalar için ücret alınmıyor, belirtelim. Girişte herkese saat gibi bir şey takılıyor. Tüm aile bu saatler aracılığı ile birbirine bağlanıyor. İçeri giren anne-baba çocuk çıkmadan çıkamıyor. Anne-babalarında vakit geçirebileceği kafeler de var içeride.

Gelelim 2-3 yaş için olan bölümlere. 2 farklı bölüm var. Biri  bir kreş odasından farksız. Oyuncaklar, legolar farklı aktivite malzemeleri var. Kuru boya, sulu boya, pastel boylar ve kidzania'nın yeşil saçlı çocoğunun resmi  var çocukların boyması için. Bir mini bateri var. Birde 18-20 yaşlarında bir gözetmen kız var. Daha çok veliler çocukları ile oynuyor.
Diğer bölüm ise bir minyatür ev. Banyo, mutfak, yatk odası ve oturma odası var. Oturma odasında bir piyona var. Yatak odası şişme balonda yapılmış yatklar ve zemine sahip. Çocuklar burda zıplamaca oynayabilir. Banyoda büyük bir küvet var için top dolu. Top havunda çocuklar iyi zaman geçiriyor. En güzel düşünülmüş yeri ise mutfak. Ocak,fırın, mikrodalga, buzdolabı, mikser, meyve sıkacağı, ekmek kızartma makinası herşey var. Ancak bunlardan sadece ocak ve buzdolabı kullanılabiliyor. Diğerleri sabit, açılmıyor. Yani görüntü var ses yok :) Diğer taraftan her türlü sebze ve meyve, tavuk,et,ekmek yenebilecek herşeyin plastikten yapılmış minyatürleri mevcut. Amerikan Servis, tabak, çatal, bıçak, kaşık var, tencere,tava,bardak, servis kaşıkları var. Bizim kuzu masamızı kurdu, bize yemek yaptı yedirdi onlarla. Bu bölüm güzel anlıyacağınız.

Toplamda bakıldığında 2-3 yaş bölümü kreşe giden bir çocuk için pek değerli bir yer değil. 30 tl etmez. Diğer atarftan çok kalabalık olursa oynak için çocuğa sıra gelmes, anne babanın bekleyeceği yer olmaz.

4 yaş üstü için ise farklı bir vakit geçirme ortamı. Oldukça eğlenceli. İçinde tecrübe edeceği bir çok aktivite bölümü var. Reklamlarında sanki sadece meslekler varmış gibi görünsede öyle değil. İşleyiş şöyle:
Çocuk girişte kendisine verilen çeki bankada bozdurmakla başlıyor işe. Yrıca bir harita veriyorlar, hangi aktivitenin nerede olduğunu gösteren. Ondan sonra istediği bölüme belli bir miktar para karşılığı geçiyor. İlgili bölümde programı bitince de farklı bir bölüme geçiyor. Bazı bölümlerde sıra beklemk gerekiyor. itfaiye, pilotluk, ameliyathane gibi...

Aktivite bölümlerinden bazıları (gerçek hayatın minyaturu gibi), Bazı bölümlerin sponsorları var.:
  • Acıbadem hastanesinin ameliyathanesi, ambulansı
  • Eyüpoğlunun itfaiyesi
  • Ülker'in çikolata-pasta-süt yapma yerleri
  • Cocacola'nın kola yapma bölümü
  • Bir gözlükçü
  • Bir dişçi
  • Ford'un araba geliştirme bölümü
  • pronet'in güvenlik bölümü
  • bir tasarım atölyesi
  •  Migros'un marketi, kasiyer ve alış veriş tecrübesi
  • araba parkuru
  • pilot eğitimi bölümü
  • gazete
anlıcağınız aklınıza gelen bir iki meslek değil çok farklı alanlar mevcut.
aktivite bölümlerinin tüm listesi burada mavcut: http://istanbul.kidzania.com/tr-tr/activities

Özetle 4 yaş üstü için gerçekten süper bir yer.2-3 yaş eğer kreşe giden bir çocuksa çok gereksiz.