Gebelik için uygun günler-hamile kalmak için olasılığın en yüksek olduğu günler.
Adet döngüsü boyunca dogurganlik dönemlerinde rahim agzindan (serviks) gelen akintinin tipi ve miktari, rahim agzinin biçimi ve kivami ile vücut sicakliginda degisiklikler olur.
- Rahim agzindan gelen akintinin tipi ve miktari degisir
Vajinada (hazne) çok kivamli olmayan, bol, seffaf, kaygan ve iki parmak arasinda uzayan bir akinti oldugu günler (mukus uzamasi), gebelik için elverisli günlerdir.
- Rahim agzinin biçimi ve kivami degisir
Adet günlerinin bitiminde sert olan rahim agzi yumurtanin olgunlasmasindan 4 - 5 gün önce yumusamaya baslar, parmakla dokunulmak istendiginde vajinanin üst bölümünde hissedilir, yumurtlama oldugu günlerde rahim agzi iyice yumusar ve zor ulasilacak derinliktedir.
- Vücut sicakligi degisir
Yumurtlamadan hemen sonra vücut isisi biraz (yarim derece kadar) artar ve yüksek kalir.
Akintinin Niteligini Izlemeye Dayali Yöntem
· Adet kanamasi tam olarak bitince, birkaç gün vajinadan akinti gelmez. Bu günler “KURU” günler sayilir.
· Kuru günlerden sonra yapiskan, koyu kivamli ve pürtüklü az miktarda bir akinti hissedilir. Rengi sari ya da beyazdir. Bu akinti bazen fark edilemeyebilir.
· Yumurtlama günleri yaklasirken akinti artar, kivami incelir ve görünümü berraklasir. Iki parmak arasinda uzayabilir. Vajinada “ISLAKLIK” olarak hissedilen bu ortamda spermler rahatlikla 3 - 5 gün yasayabilir, rahim içine geçer ve yumurtayi dölleyebilirler.
ISLAK GÜNLER DOGURGAN GÜNLERDIR. GEBELIK ISTENIYORSA DÜZENLI CINSEL ILISKIDE BULUNULUR, ISTENMIYORSA ILISKIYE GIRILMEZ.
· Yumurtlamadan sonra akinti yine degisir. Azalir, pürtüklü ve yapiskan olur. Vajina da yine KURU hissedilir. Bu ortamda spermlerin hareketleri güçlesir, rahim agzindan geçemezler ve yasayamazlar.
· INCE KIVAMLI, UZAYAN, BERRAK GÖRÜNTÜLÜ AKINTIDAN SONRAKI DÖRT GÜN, EN DOĞURGAN GÜNLERDIR.
Pratik ancak daha uzun süreli cinsel perhizi gerektiren ve takvime dayali bir yöntem olan Standart Günler Yöntemi’nde adet sikligi 26 ile 32 gün arasinda degisen kadinlar adet baslangicindan itibaren 8 (sekiz) ile 19. (ondokuzuncu) günler arası doğurgan günlerdir. Bu yöntem eskiden önerilen takvim yönteminin daha geçerli bir uygulamasidir.
kaynak: http://sksdb.ege.edu.tr/saglik/SREMEDOS/SREME_19.HTM
Friday, 17 August 2007
Çocuğumu Ben Yetiştiriyorum
Çocuğumu Ben Yetiştiriyorum Uçurtma Yayınları |
7 kitaptan oluşan seriyi arkadaşım(Gulshat hocam) okumuş ve şiddetle tavsiye ediyor
* Canlıyım Geliyorum : begelik sürecinde baş ucu kaynağı. size ve gerektiği yerde eşinize hitap ediyor. benim için çok güzel bir kaynak oldu. Bir çok şey öğrendim.
* Bebek ve Çocuk Sağlığı
* Anne Baba Olmak Kolay Değil
* Oyun ve Oyuncak Dünyası
* Çocuğum Sorunlarım Var
* Her anne Bir Okul
* Ben Bana Verilenim
Akıllı Bebekler Akademisi
Akıllı Bebekler Akademisi Dr. M. Semih Summak (Ph.D) Dr. A. Elçin Gören Summak (Ph.D) |
Açıklama:
Her insan doğuştan getirdiği fiziksel, duygusal özellikleri ve potansiyel yetenekleri ile eşsiz bir sanat eseridir. Potansiyelimizin en üst sınırına kadar işe koşulabilmesi, büyük oranda içinde yetiştiğimiz çevreye bağlıdır. Bu nedenle potansiyelini gerçekleştirme olanağı sunmadığımız her insan bir parça eksik sayılabilir. Çünkü ona kendi olma-kendini bulma imkanı verilmemiştir. Ana babalar ve alanın uzmanı eğitimciler, çoğu kez, bu gerçeği bilmelerine rağmen uygulamada izleyecekleri iyi bir rehberin yokluğunu hissederler. Akıllı Bebekler Akademisi, işte bu ihtiyacı karşılıyor. Ekinde de Akıllı Bebekler İçin Müzik CD’si ile çocuklarınızın müzik arşivine bir armağan sunuyor.
Subscribe to:
Posts (Atom)